Kategoriat
Katto Vihreä Teko

Onko teillä hetki aikaa puhua katoista? Part 2 – Viherkatto

Mikä oikeastaan on viherkatto? Se on katto, jossa vedeneristyksen päälle on asennettu kasvualusta ja kasvillisuutta. Viherkattoja on hyvin erilaisia, kuten esimerkiksi maksaruohokattoja, niitty/ketokatto, heinäkatto ja kattopuutarha luokiteltuna kasvillisuuden perusteella. Rakenteen puolesta ne jaotellaan ekstensiivisiin ja intensiivisen viherkattoihin. Näistä löytyy netistä melkoisesti tietoa, ja kannattaa hieman miettiä mitä haluaa. Kuitenkin kerron hieman yleisimmästä vaihtoehdosta ja sitten meidän omasta ratkaisustamme.

Mutta sitä ennen muutama sana viherkaton eri kerroksista ja toteutustavoista. En lähde kuvaamaan käännettyjä kattoja, vaikka käännetyt katot ovat suhteellisen suosittuja viherkattojen alusrakenteina. Keskityn siis vain normaaleihin kattoihin. On katon kantava rakenne sitten puuta, peltiä tai betonia, niin rakenne vaatii aina vesieristeen. Vaihtoehtoisia vesieristeitä on muutamia; kumibitumikermit, pvc-katteet tai jopa ruiskutettavat vedeneristeet. Oleellisinta on, että katemateriaali pitää vettä, saumat kestävät juurien kuormitukset ja kate kestää viherkaton bakteerit ja kasvuston.

1 krs viherkatto vesieristettynä


Vesikatteen päälle yleensä asennetaan paksu suojakerros tai laakerikerros joka voi toimia myös juurisuojana. Se kuitenkin sallii veden kulkeutumisen rakenteessa. Sen päälle asennetaan vedenpidätyskerros, tai salaojakerros. Periaatteessa kerros on kuin ”patolevy” jonka kuppeihin varastoitu vettä. Tämän kerroksen päällä on suodatinkangas. Suodatinkankaan tehtävänä on pitää kasvualusta katolla ja estää sen kulkeutuminen veden mukana sadevesiviemäreihin.

Suodatinkangas asennettuna vedenpidätyskerroksen päälle.

Suodatinkankaan päälle asennetaan sitten jo kasvualusta, johon istutetaan kasvit.

Katon reunoille laitetaan someroa, joka rajaa kasvualustan

Yleisin viherkatto on varmasti ekstensiivinen maksaruohokatto. Siinä yleisesti kasvualusta on noin 50-80 mm ja se asennetaan normaalisti esikasvatettuna mattona. Ajatukseltaan hieman kuin siirtonurmi. Yleensä näissä on muutamia eri maksaruoholajeja, jotta saadaan hieman enemmän vaihtelua kasveihin. Maksaruoho voidaan myös istuttaa kylvämällä maksaruohosilppua kasvualustaan. Maksaruoholajikkeet yleensä valitaan kestämään hyvin kuivia ja kuumia kausia. Painoa ekstensiivisellä katolla on 50 – 100 kg, joten se soveltuu yleensä ainoana vaihtoehtona kevytrakenteisiin kattoihin.

Me selvittelimme viherkattoja jo pari vuotta sitten ennen, kuin edes tiesimme saavamme tonttia messuilta. Tapasimme Jouko Hannosen Puutarhapalvelu Hannonen Oy:stä. Hän on saanut mm. vuoden viherrakentaja – palkinnon, ja toteuttanut useita haastavia viherkattoprojekteja. Keskustelimme pitkään viherkatoista ja niiden toiminnasta erään talon kattoterassilla Espoossa.

Niitty/ketokatto Espoossa jonka toteutti Puutarhapalvelu Hannonen Oy

Hyvin nopeasti unohdimme maksaruohokatot, ja päätimme lähteä raskaamman intensiivisen niitty/ketokaton suuntaan. Ihastuimme kattoon jossa oli maksaruohoja, yrttejä, heiniä, perennoja yms. Kasvuston monimuotoisuus teki katosta hyvin eläväisen ja näyttävän. Katolla kukkii keväästä lähes lumen tuloon asti, joten odotamme innolla sitä, miltä katto tulee näyttämään eri vuoden aikoina. Kasvualusta katoilla,on 150 – 200 mm, ja koska kasvusto on monimuotoista, niin kasvit on istutettu pottikasveina.

Pottikasvit ennen istutusta olohuoneessa.

Viherkatoista on jonkin verran ennakkoluuloja, ja viherkattojen etuja ei yleisesti tunneta. Yritän tässä tehdä hieman listausta viherkattojen hyödyistä ja haitoista. Meidän kannaltamme hyödyt kuitenkin ylittävät selvästi haitat.

Viherkaton haitat

 • Kallis hinta
 • Vaatii todennäköisesti vahvemmat kantavat rakenteet
 • Vaatii hieman hoitoa
 • Mahdollisten vesivuotojen etsitä ja paikkaus todella työlästä ja kallista

Viherkattojen hyödyt

 • Hulevesien viivyttäminen
 • Ilmaäänen eristäminen
 • Vesikatteen suojaaminen ja eliniän pidentäminen
 • Pieni lisälämmöneristys
 • Kesällä kosteuden haihtuminen viilentää kattorakennetta ja vähentää jäähdytyksen tarvetta
 • Aurinkokennot pysyvät viileinä rakenteen haihduttaessa vettä
 • Kasvusto toimii hiilinieluna
 • Asumisviihtyvyys paranee luonnon ollessa lähellä
 • Pölyttäjät viihtyvät viherkatolla

Meidän talo on osittain kaksikerroksinen ja toisen kerroksen ikkunoista ja terassilta näkyy suoraan ensimmäisen kerroksen katoille. Siksi halusimme ehdottomasti niihin viherkatot, jotta näkymä ikkunoista olisi jotain muuta kuin tylsä perinteinen katto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *