Kategoriat
Runko

Raksakesä

Huuuuh! Melkoisen vauhdikas kesä on takana. Kesän aikana kuroimme kahden viikon aikataulun kiinni, kun jouduimme odottelemaan sokkelielementtejä. Nyt voidaan ihan kunnolla sanoa, että meillä on raksa.

Kesän alussa jännitettiin elementtien asennuksia ja iso nosturi olikin jo tuttu näky raksalla. Elementtien välissä oli saumavaluja ja muutenkin melkoisesti puuhaa. Melko pikaisesti alkoi tämän jälkeen katon tekeminen.

Meillähän on kokonaan valkoinen katto, mutta se ei juurikaan muille näy. Syy valkoisen katon valintaan oli yksinkertainen, jota ei heti ehkä ajatella. Olet varmasti joskus pitänyt kesähelteillä mustaa paitaa ja ehkäpä jonain päivänä valkoista paitaa? Arvaatkin jo varmaan, että musta paita on paljon kuumempi kuin valkoinen. Tästä syystä meillä on valkoinen katto. Haluamme, että kattomme ei lämmitä taloamme ylimääräistä kesäisin. Me käytämme kuumilla helteillä yllättävän paljon energiaa talon viilentämiseen ja tällä tavalla yritämme saada talostamme viileämmän kuin mitä se olisi tummalla katolla.

Minun kesäni on mennyt raksalla oikeastaan yhtä viikkoa lukuunottamatta. Olen ehtinyt juoksemaan useampaan kertaan hakemassa ruuveja, surrilankaa, pistoolivaahtoa jne. Täytyy sanoa, että raksalla riittää yleensä aina siivottavaa. Aluksi tuskailin sen kanssa, että mitä saa heittää pois ja mikä on vielä käyttökelpoista tavaraa, mutta nyt jo melko hyvin tiedän tämänkin seikan.

Minusta on ihana, että olen saanut puuhailla raksalla ja olen kokenut, että kuulun porukkaan. Usein en meinannut malttaa hakea itselleni syötävää tai lähteä syömään, kunnes nälkä kurni mahassa sen verran, että oli pakko hakea jotakin syötävää. Raksaporukkamme on kerrassaan mahtava ja he ovat kirineet kaksi viikkoa aikataulusta. Täytyy sanoa, että työt edistyvät vauhdilla ja lisäksi työn jälki on hyvää. On ollut hauska seurailla myös muita työmaita ja todeta, että meidän kirvesmiesporukkaa en kyllä vaihtaisi pois, sillä sen verran ripeästi työt edistyvät.

Nyt on saatu toisen kerroksenkin lattiavalu tehtyä ja näyttääpä hyvälle. Ihanaa on myös se, että pölyä ei ole ympäriinsä niin paljoa. Samalla varaston rakentaminen on edistynyt ja ehdinpä minäkin ennen koulun alkua maalaamaan vähän varaston rungon tolppia. Nyt hieman jännittää, että miten hommat sujuvat taas, kun pitäisi rakentamisen lisäksi omaa palkkatyötäkin tehdä.

Yksi asia, mikä hieman väsyttää on päätökset. Rakentamisen aikana tulee (ainakin meille) valtavasti päätöksiä eteen ja yleensä päätös pitää tehdä nopeasti. Hieman pelottavaa on myös se, että pelkää muuttavansa mielensä ja lisäksi pohtii, että oliko päätös oikea. Montakohan raksamokaa meille kiireessä vielä ehtii tulemaan?

Oli jännittävää päästä kiertelemään Tuusulan asuntomessuilla. Erityisesti kiinnitin huomiota talojen suojaukseen. Muutamissa paikoissa lattioilla oli muovia, jolloin materiaalit näki läpi. Joissakin paikoissa suojaukset oli tehty siten, että varmasti lattiamateriaalit jonkin verran kärsivät messujen myötä. Ilkivalta myös pohdituttaa, sillä uskomatonta kyllä pientä tavaraa lähtee varkaiden matkaan. Älytöntä oli, että yhdestä kohteesta varastettiin vessapaperirulla. No, eihän mustaa vessapaperia kaikilla ole, mutta raaskiiko varas sitä sitten edes käyttää? On vähän tylsää, mutta en tiedä uskallanko omia tavaroita jättää messujen ajaksi näytille. Hienoa taloja ja upeita sisustuksia oli paljon ja mieleeni jäi parhaiten ehkä Jämerä Salmiakki ja Villa Mikael. Kaikkiin kohteisiin ei päässyt ihan joka paikkaan näkemään ja jokunen mielenkiintoinen kohde oli vielä kesken. Olisin halunnut nähdä viherkattoja enemmän, mutta niitä ei oikein Tuusulassa päässyt näkemään. No, tulkaapa meille sitten katsomaan viherkattoa Lohjan messuille.

Tähän raksakesään on tuonut ylimääräisen jännitysmomentin varkaat. Meillä on valvontakamerat raksalla, mutta poliisit myöhästyivät ihan vähän ja varkaat saivat vietyä työkaluja. Ehkäpä juuri sen verran, kun jonotin puhelimessa hätäkeskukseen? Lisäksi alueella kulkee paljon ihmisiä katselemassa ympärilleen. Osa ihmisistä loukkaantuu valtavasti, kun heille huomauttaa, että työmaa-alueella ei saa liikkua ilman lupaa. Yksi kommentti oli sellainen, että he kyllä ovat lohjalaisia, joten voivat kulkea alueella. Hmm. Tällä perusteella meillä saisi raksalla melko monta ihmistä käydä kysymättä meiltä. Toivon todella, että uteliaat tulevat silloin, kun järjestetään kierros yleisölle ennen messuja. Silloin saa tulla kiertelemään ja ihan luvalla tai voihan odottaa messuja ja tulla kiertelemään silloin ihan luvan kanssa. Lisäksi yksi video olisi tehnyt mieli laittaa ihan julkiseksi, niin olisi nähty miten röyhkeästi tullaan tutkimaan toisten raksaa.

Työt etenevät aikataulussa ja seuraava isompi vaihe ovat ikkunoiden asentaminen ja tietenkin harjannostajaiset. Meillähän on jo katto pään päällä ja ikkunoiden asentamisen jälkeen olemme säältä suojassa. Meillä on muuten ihana päänäytteilleasettaja Paroc, jonka kanssa yhteistyö sujuu ihanasti ja joiden tuotteista olemme erityisen iloisia. On muuten sen verran hyvät lämmöneristeet ja minä astmaatikkona olen pystynyt käsittelemään villaa ilman ongelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *