Kategoriat
Uncategorized

Hyvä sisäilma

Haluamme suunnitella taloa, jossa on oikeasti hyvä olla. Tämä tarkoittaa meille sitä, että sisäilmaan vaikuttavat asiat on otettava huomioon heti suunnittelussa. Minä olen itse sairastunut työpaikallani sisäilmasta. Monta vuotta meni selvitellessä sisäilmaan liittyviä asioita ja paljon kohtaa edelleen ennakkoluuloja sisäilmasairastuneita kohtaan. Minulla sairastuminen tarkoitti käytännössä sairastumista astmaan. Lisäksi olen herkistynyt siitepölyille.

Luulisi, että näiden kanssa tulee toimeen, mutta ongelma näkyy heti, jos menen sisäilmaltaan huonoon rakennukseen. Pahimmissa paikoissa en voi olla ilman että saan astmakohtauksen. Usein tällaisissa paikoissa on hometta tai kenties kuituja tai muuta sisäilmassa kuten voc-päästöjä. Lisäksi en pysty olemaan esimerkiksi paikassa, jossa joku suihkuttaa deodoranttia. Esimerkkejä on monia.

On siis suunniteltava talo hyvin, sillä muuten en pysty talossa asumaan. Lisäksi myytyämme talon, jossa olen voinut hyvin, niin vuokra-asunnon löytämisen yhtenä kriteerinä oli hyvä sisäilma. Meillä on myös ystäviä, jotka eivät voi tulla kylään, jos sisäilma ei ole hyvä. Muutama ystävistäni on myös sairastunut ja jos haluamme kutsua heitä kylään, on talon oltava sellainen, jossa he pystyvät myös olemaan. Kuulen kyllä heti yhden ystäväni äänestä, jos menemme paikkaan, jossa hänen on huono olla eikä hänkään pysty sellaisessa tilassa olemaan ilman astmakohtausta.

Onneksi tällä hetkellä työskentelen hyvässä paikassa, jossa sisäilma on ainakin vielä hyvä. Lohjalla on nyt onneksi jo useamman vuoden otettu nämä asiat vakavasti, sillä uusia koulurakennuksia tulee tiuhaan tahtiin ja sekä lapset että henkilökunta pääsevät opiskelemaan puhtaisiin tiloihin sekä hienosti suunniteltuihin opiskeluympäristöihin. Toivottavasti sisäilma-asioista on opittu ja ymmärretään, että ilmanvaihdon pitää pyöriä myös yöllä ja siinä kohtaa ei voida säästää sulkemalla ilmanvaihtoa eikä laittaa sitä liian pienelle.

Mökillä ilma on ihanan raikasta! Vanhempieni mökki sijaitsee Jaalassa, joka on siis nykyään osa Kouvolaa. Oli muuten kätevää käydä mökiltä tämän vuoden asuntomessuilla.

Jos saamme tontin ja pääsemme rakentamaan, niin kerromme meidän materiaalivalinnoista talon suhteen lisää. Miksi olemme päätyneet juuri näihin ratkaisuihin? Nyt jatketaan pakkaamista, sillä muutto on jo viikon päästä. Tuleva viikko on kiireinen, sillä muuton lisäksi ensi viikolla on Habitare-messut. Mistä löytäisi sopivan hetken, että ehtisimme myös sinne?

Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *