Kategoriat
Uncategorized

Unelma talosta nimeltä Sensu

Unelma talosta

Emme aikaisemmin unelmoineet omasta taloprojektista. Sitten lapsemme kasvoivat isoiksi ja nykyisen talomme pohjaratkaisu ei enää palvellut tarpeitamme. Leikittelimme ajatuksella citykartanosta. Halusimme talon läheltä kaupunkia, mutta kuitenkin hieman sivusta ja luonto oli tärkeässä roolissa talomme sijainnin kannalta. Seurasimme kiinnostuneina sitä, kun Lohja sai asuntomessut järjestettäväkseen vuonna 2021. Paikka Hiidensalmessa oli mielestämme upea asuntomessuille. 

Meiltä kysyttiin, olimmeko ajatelleet rakentaa asuntomessuille, kun oikeanlaista taloa ei ollut löytynyt. Emme olleet ajatelleet, koska olimme etsineet valmista taloa. Me rakentajiksiko? Alkoi kuumeinen pähkäily siitä, että pitäisikö meidän hakea tonttia asuntomessuilta ja mitä kaikkea se pitäisi sisällään. 

Innostuimme oman talon suunnittelusta ja pääsimme visioimaan omaa unelmaamme. Tänä aikana ehdimme pohtimaan meille tärkeät asiat talossa. Melko pian huomasimme, että tarvitsimme rohkean arkkitehdin mukaan projektiimme. Muutamien neuvotteluiden jälkeen saimme sovittua yhteistyöstä arkkitehtitoimisto Earkin Esmeralda Ståhlbergin kanssa. Hänen kanssaan suunnitelmamme lähtivät lentoon. 

Suunnittelun lähtökohtana oli sisäilmaltaan puhdas talo. Tämä oli yksi tärkeimmistä suunnittelun lähtökohdista. Toinen ajatus oli tuoda taloon jotain japanilaisesta kulttuurista. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että perheenäidin isä on Japanista kotoisin. Talossa saisi siis näkyä kaksi kulttuuria yhdistettynä suomalaiseen rakentamiseen. Puu ja kivi ovat talossa tärkeitä elementtejä yhdistettynä kolmanteen tärkeään elementtiin eli veteen. Nämä kaikki elementit ovat myös olennainen osa Lohjaa. Kalkkikivi on Lohjalle tärkeä teollisuudesta. Luonto on yksi hienoimmista asioista Lohjalla, käykää kurkkaamassa vaikka Paavolan tammea tai vaikkapa Karkalin upeaa luonnonpuistoa. Lohjanjärvi ja muut upeat vesistöt luovat upeat puitteet uintiin, kalastukseen tai vaikkapa retkiluisteluun talvella.

Paavolan tammi

Talomme nimi tulee japanin kielen sanasta sensu, joka tarkoittaa suomeksi viuhkaa. Viuhka kuvaa talomme muotoa, mutta sen merkitys on moninaisempi. Talo kätkee tai avaa sen muotojaan viuhkamaisesti. Näkymät avautuvat järvelle, kuten avattu viuhka. Toisaalta kaikkia talon toimintoja ei haluta näyttää ulkona liikkuville ihmisille, vaan talo myös kätkee yksityiset asiat sisälleen. 

Tämä on unelmamme talosta nimeltä Sensu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *